İstanbul, gerek Bizans gerekse Osmanlı Döneminde varlığını sürdürdüğü gibi, bu medeniyetlerden de birçok yapı günümüze ulaşmıştır. Anadolu Hisarı ise, bunlardan birisidir. Yıldırım Bayezid Han tarafından, İstanbul Boğazında bulunan belki de en dar yerine yaptırılan ilk hisar olma özelliğini taşıyor. Eski kaynaklara baktığımız zaman ise, farklı isimlerle çağrıldığını da görebiliyoruz. Örneğin; Yenihisar, Akhisar gibi isimlere de sahiptir.
O Dönem Bizans’ta bulunan İstanbul’a Karadeniz yoluyla yardım gelmemesi ve gelirse de, kesilmesi amacıyla inşa edilmiştir. Anadolu Hisarı, yapı olarak 3 parçadan meydana gelmektedir. Bunlar; asıl kale içi, asıl kale ve üç kuledir.
Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Anadolu Hisarı, Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşında mağlup olmasının ardından, oğlu Süleyman Çelebi’nin bir süre saklanmasına da vesile olmuştur. Ayrıca, Sultan II. Murad Han’ın Macar ve Haçlı ordusunu durdurmak içinde bu kaleden yararlandığını biliyoruz. 1452 yılında ise, Fatih Sultan Mehmed Han’ın üzerinde yaptırdığı değişikliklerle birlikte, artık yalnızca savunma değil, saldırı anlamında da büyük işler başarılmıştır. Ayrıca, 1453 İstanbul Fethi’nin ardından, İstanbul’a gelecek olan saldırılar da, Anadolu Hisarı sayesinde kesilmiştir
0 coment�rios: